Wasbare luier versus wegwerpluier

Luierkiezer & cost savings calculator

SmartAss Simulator

Bereken met onze simulator snel je impact op het milieu en je portemonnee!

Bereken

En ontdek jouw ideale luierpakket! 

wasbare luiers versus wegwerpluiers

cost savings calculator & luierkiezer
Wasbare luiers versus wegwerpluiers

Wegwerpluiers zijn luiers die je na eenmalig gebruik weggooit. De bekendste zijn die van het merk Pampers, maar zowat elke supermarkt heeft ook een eigen huismerk en er zijn ook de zogenaamde milieubewuste merken.  SmartAss herbruikbare luiers zijn niet alleen veel goedkoper dan wegwerpluiers, ze zijn ook veel ecologischer, want je kindje gebruikt ze steeds opnieuw. Maar hoe groot is dat verschil nu eigenlijk precies tussen wegwerp en SmartAss herbruikbare luiers? Dat kan je hier berekenen! 

Bovendien stelt onze SmartAss simulator op basis van jouw noden ook meteen het ideale wasbaar luierpakket voor je kindje samen. Zo zie je in één oogopslag wat je nodig hebt om (voltijds/deeltijds/af-en-toe) met wasbare luiers van start te gaan.

Vul onderstaande vragen in en bereken het verschil …

 Een paar keer klikken, 1-2-3, en klaar!

cost savings calculator & Luierkiezer  Je helpt het milieu als je minder wegwerpluiers gebruikt. Zo spaar je afval, grondstoffen, energie, water en geld uit. Het is ook beter voor de gezondheid, het comfort en welzijn van je kindje.  Zelfs voor wie er deeltijds of sporadisch mee aan de slag gaat, zijn de besparingen immens. Bovendien ziet SmartAss er gewoon veel leuker uit.

    

  reduce, reuse, recycle

  Gemiddeld draagt een kind meer dan 6000 luiers voordat het zindelijk wordt. Tijdens de hele luierperiode zorgen wegwerpluiers voor zo’n 1500 kg afval, of een grote vuilzak restafval per week! Het duurt 200 tot 500 jaar voor een wegwerpluier vergaat. Nochtans wordt hij maar enkele uren gedragen. Elke keer dat je een wasbare luier gebruikt, help je de afvalberg te verkleinen. Je kunt wasbare luiers en wegwerpluiers ook samen gebruiken. Geef je kind bijvoorbeeld ’s nachts een wegwerpluier en overdag wasbare luiers. Dat scheelt al direct een hoop afval!

  Ter info: 'ecologische wegwerpluiers'

  Er bestaan zogenaamd ecologisch afbreekbare wegwerpluiers, maar ook hier heb je er 6000 van nodig (en zijn er dus grondstoffen en energie voor 6000 stuks nodig). Bovendien worden ze niet biologisch afgebroken maar belanden ze samen met de rest van het restafval in de verbrandingsoven! 6000 stuks ecologische wegwerpluiers blijft 1500kg afval of een volledige verbrandingsoven aan afvalverwerking, per kindje.

  Onderzoek stelde vast dat herbruikbare luiers beter zijn voor het milieu dan wegwerpexemplaren, ook als je de energie van het wassen en het eventuele drogen meetelt. Ze veroorzaken dus minder afval en stoten gedurende hun hele levensduur (productie, gebruik en afvalverwerking) 1,5 tot 2,5 keer minder CO2 uit dan wegwerp luiers. 

  Berekening Milieu Centraal

  De Nederlandse organisatie Milieu Centraal maakte een berekening van de CO2-impact van wasbare luiers en die wegwerpluiers:

  • Als je gedurende de hele luierperiode wasbare luiers gebruikt, heb je zonder droger 410 kg CO2-uitstoot; met droger 584 kg CO2
  • Gebruik je alleen maar wegwerpluiers, dan kom je op 800,2 kg CO2 uitstoot per kind over de hele luierperiode

  2,5x minder CO2

  Kostenbesparing

  Met de wasbare luiers van SmartAss bespaar je tot € 2000 per luierperiode van één kindje! Alle waskosten, zoals water, energie en wasmiddel, zijn ook meegenomen voor de berekening. Bij meer kindjes, bespaar je nog veel meer! Bovendien geven veel Vlaamse gemeentes een luierpremie. Het gaat hierbij om subsidies tot wel € 150 bij de aankoop van een wasbaar luierpakket. Met SmartAss heb je hierdoor al een volwaardig luierpakket (van baby tot zindelijkheid) voor minder dan € 100.

  Besparing: SmartAss -vs- wegwerpluier

  Gemiddeld betaal je nl. € 0,25 per luier. Voor milieubewuste merken loopt die prijs op tot € 0,4 per stuk. Als we ervan uitgaan dat kinderen gemiddeld zindelijk zijn op 2,5 à 3 jaar, en zo’n 6 luiers per dag nodig hebben, dan komt dat neer op ongeveer 6000 luiers. Reken daar de de kosten van de vuilzakken bij en hieronder de gemiddelde kost:

  compare luiers prijs SmartAss 1

  Deze berekening geldt voor je eerste kind in wasbare luiers: bij elk volgend kind wordt het verschil groter, omdat wasbare luiers voor meer dan één kind te gebruiken zijn en wegwerpluiers uiteraard niet.

  Bovendien zijn er ook minder grondstoffen nodig voor een herbruikbare luier dan voor wegwerpluiers die telkens opnieuw moeten worden gemaakt. In een pamper zit cellulose, waarvoor bomen geveld moeten worden. Voor de wegwerpluiers van 1 luierperiode van 1 kindje zijn enkel voor deze cellulose al 8 volwassen en volledige bomen nodig. Dan tellen we nog niet eens de bomen die nodig zijn om de CO2-uitstoot van wegwerpluiers te compenseren! Verder is er veel minder landbouwgrond nodig (tot 7x minder land!) om de grondstoffen voor wasbare luiers te verbouwen dan voor wegwerpluiers.

  Meer bomen, meer groen

  Waterbesparing

  Onderzoek stelde vast dat herbruikbare luiers beter zijn voor het milieu dan wegwerpexemplaren, ook als je de energie van het wassen en het eventuele drogen meetelt. Je zou al snel intuïtief denken dat je met al dat wassen veel meer water gebruikt, maar niet dus …

  • De productie van 1 wegwerpluier kost 35 liter water
  • 1 luierwas (met bv. 20 luiers) verbruikt 3 liter water per luier!
  Per gebruikte luier, bespaar je dus 32 liter water

  Voor de productie van één wegwerpluier is 35 liter nodig. Je wasmachine laten draaien met 20 wasbare luiers erin, verbruikt 70 liter water. Per gebruikte luier, bespaar je dus 32 liter water.

  Wegwerpluiers bevatten naast houtpulp ook plastic en synthetische korrels zoals Super Absorberend Polyacrylaat (SAP-korrels).  De productie van houtpulp kost bomen en energie, en zorgt voor watervervuiling. De grondstof voor het plastic en de korrels is aardolie. De samenstelling van wegwerpluiers is de afgelopen 25 jaar veranderd: er wordt minder houtpulp gebruikt en meer absorberende korrels, en er zijn zelfs luiers op de markt die helemaal uit plastic bestaan.

  No Plastic waste

  Comfort voor je baby

  Wat zou jij zelf graag aan willen?

  Een plastic onderbroek of eentje van stof?

  Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen in wasbare luiers tot een jaar eerder zindelijk zijn dan kinderen in wegwerpluiers. Door de super absorberende zuigkracht van de chemische korrels in wegwerpluiers voelt een kindje nl. niet eens wanneer het een plasje doet in een pamper! Met SmartAss luiers voelt een kleintje, zonder ongemak, wel wat het doet en zal het daardoor eerder zindelijk zijn. Het is bovendien natuurlijk ook aangenamer voor een kindje (zelfs voor baby) om snel zelfstandig op het potje te kunnen, zo zit het minder lang in zijn eigen ontlasting en krijgt hij/zij meer zelfvertrouwen. Hoe sneller je kindje zindelijk is, hoe minder luiers jij bovendien hoeft te verschonen en hoe goedkoper het wordt.

  Sneller zindelijk

  No chemicals

  No chemicals in SmartAss luiers, no no! Wegwerpluiers daarentegen gebruiken bv. super absorberende korrels (SAP of sodium polyacrylaat, de gel die het vocht absorbeert). Deze materialen zijn zo  absorberend dat ze ook het vocht uit jouw baby’s billen kunnen onttrekken. Als je bovendien weet dat de huid van een baby vijf keer dunner is dan die van een volwassene, dan kan je ook begrijpen waarom er zo vaak billenzalf gebruikt wordt, wat eigenlijk niet nodig is. Met SmartAss weet je precies welke natuurlijke stoffen er tegen de tere huid van jouw baby zitten. SmartAss wasbare luiers zijn natuurlijk zacht voor je baby’s billen en zorgen voor een minder geïrriteerde huid.

  Dat je kindje sneller zindelijk is, is niet alleen fijn voor je kindje, maar het scheelt jezelf ook heel veel tijd en wegwerpluiers. Het gebruik van wasbare luiers kost in eerste instantie iets meer tijd doordat je ook moet wassen, maar je hoeft daarentegen geen 120x naar de winkel om een pak luiers te kopen. Je hebt wasbare luiers immers altijd in huis. Dat scheelt veel stress en rondgehol! Plus je wint ook nog tijd terug in de peutertijd doordat ze vaak sneller op het potje gaan. 

  tijdsbesparing

  Verschonen

  Het verschonen van een SmartAss luier zelf gaat even snel en makkelijk als dat van een pamper: het inlegvelletje gaat met de inhoud in de wc of in de vuilbak en de luier zelf gooi je gewoon in de wasmand of emmer met een SmartAss wasnetje erin. Makkelijk, simpel en schoon.

  Wassen (vies?)

  Het valt mee hoeveel tijd het wassen kost. Als je 24 luiers in huis hebt, kan je om de twee  à drie dagen wassen. Dit resulteert in twee extra wasjes per week.
  Verder zien veel mensen ertegenop omdat wasbaar luieren hen vies lijkt. Ook dit valt ontzettend mee! Ontlasting kan worden opgevangen door een inlegvelletje, wat je heel makkelijk in de prullenbak gooit. Ook het in de wasmachine gooien van luiers is niet vies. Als je een vuilniszak of een wasnet in je luieremmer hangt, kieper je deze zo leeg in de machine. Zonder met je handen aan de vieze luiers te zitten.

  Jouw comfort

  Zijn er nadelen?Je draait elke week een extra wasje. Het wasnet met de vuile luiers kan gewoon in zijn geheel in de wasmachine en die doet gelukkig verder al het werk. Verder heb je herbruikbare luiers natuurlijk altijd in huis, dus je moet niet om de zoveel dagen naar de winkel te gaan voor nieuw pak luiers, of wekelijks een grote vuilniszak extra per week buiten te zetten. Dat compenseert dus en wordt in dat opzicht eerder een voordeel dan een nadeel! ?

  Met het SmartAss luierpakket heb je meteen alles in huis voor de volledige luierperiode. Dit is een pakket op maat van je wensen en houdt er bijvoorbeeld rekening mee dat je wasbare luiers wilt afwisselen met wegwerpluiers (op de opvang, of onderweg, enkel overdag, of enkel in het weekend… )

  Bovendien geniet je momenteel tot 20% korting met onze voordeelpakketten.

  Bekijk voordeelpakketten

  voordeelpakketten

  Cuteness factor

  Echt leuk zien wegwerpluiers er nooit uit, niet waar? SmartAss daarentegen heeft een slim, modern en eenvoudig ontwerp in tal van stijlvolle kleuren die geïnspireerd zijn door de natuur. Prachtig om daar je kindje in te zien, toch?! Cuteness factor: sky high!

  We like SmartAss bums and we cannot lie! 

  Get In touch 

  Wil je graag meer leren over wasbare luiers of wil je graag persoonlijk advies?

  Of ben je helemaal overtuigd en wil je starten en wel meteen?

  shop Informatie

  bronnen: www.eoswetenschap.euwww.consumentenbond.nlwww.milieucentraal.nl