wasbare luiers hoe werkt het?

SmartAss  | Wasbare luiers 2.0

SmartAss Design

Wat is een SmartAss wasbare luier 2.0?

De SmartAss luier is een wasbare luier 2.0, dankzij de snelle vochtopname, het hoge absorptievermogen, de slanke pasvorm, en de korte droogtijd.

Wasbare luiers hoe werkt het?

Absorberend & Waterproof

Een SmartAss wasbare luier verschonen gaat vrijwel hetzelfde als een wegwerpluier. De SmartAss luier bestaat uit een op maat verstelbaar luierbroekje en een inlegvel om de ontlasting op te vangen.

Het SmartAss luierbroekje bestaat uit een absorberende binnenkant gemaakt van natuurlijke materialen als bamboo en hennep. Aan de buitenkant zit een laagje PUL oftewel waterdichte ademende stof. Zo voelt je kindje zich comfortabel en blijven de billetjes van jouw baby lekker droog.

Verstelbaar in maat: newborn tot kleuter

De SmartAss wasbare luiers groeien met jouw kindje mee; onesize luiers. De luiers zijn d.m.v. drukknopjes verstelbaar in maat. Daardoor zijn de SmartAss luiers geschikt vanaf de geboorte tot zindelijkheid. Afhankelijk van de bouw van je kindje, zijn de luiers geschikt vanaf 4kg tot ongeveer 15kg. Het instellen van de maat doe je eenmalig, i.e. de SmartAss luier kan steeds op de ingestelde maat de was in en je hoeft de knopjes pas opnieuw te verstellen op maat naarmate je kindje groter wordt.

Aanpasbaar absorptievermogen

Elke SmartAss luier wordt geleverd met een set van 2 inleggers die afzonderlijk kunnen worden gebruikt of aan elkaar kunnen worden geklikt voor een groter absorptievermogen (light, medium, max).

 • Voor kleine plassers: gebruik de kleine of medium inlegger voor pasgeborenen gedurende de dag
 • Voor middelgrote plassers: gebruik de twee bamboe inleggers voor pasgeborenen ’s nachts en overdag als de baby het nodig heeft
 • Voor grote plassers/oudere kindjes: Voeg onderaan nog een hennep onderlegger toe voor een maximaal absorptievermogen.
Rugelastiek & dubbele lekgoten

De SmartAss luier heeft een stevige comfortabele rugelastiek en dubbele lekgoten, die zorgen voor een optimaal lekvrij ontwerp.

Verkijgbaar in Bamboo en Charcoal fleece

De binnenkant van de SmartAss luier is gemaakt van zachte, ademende materialen waarbij je zelf kan kiezen tussen:

 • bamboe: Dit is de meest natuurlijke optie. Bamboe heeft bovendien schimmelwerende eigenschappen en helpt zo actief luieruitslag te voorkomen. Deze luier blijft na een plasje licht vochtig aan voelen, wat de zindelijkheid kan bevorderen.
 • charcoal fleece: Door deze fleece blijft de huid van je baby droog aanvoelen, waardoor het een zeer comfortabele en heerlijk zachte optie is.  De koolstofvezel, die in de fleecestof verweven zit, helpt niet alleen de binnenzijde van de luier vlekvrij te houden, maar heeft bovendien ook een antibacteriële werking.

Wasbare luiers hoe werkt het?

Onze SmartAss collectie draait om slim ontwerp, duurzaamheid, gezondheid en gebruiksgemak. Lees meer over onze duurzaamheidsaanpak.

SmartAss Diapers YouTube kanaal

SmartAss wasbare luiers 2.0 | Hoe verschonen?

Help! Wat met Kaka? 🙂

Hoe een herbruikbare luier verschonen?

Een SmartAss wasbare luier verschonen is easy-peasy! Een SmartAss wasbare luier verschonen gaat nl. vrijwel hetzelfde als een wegwerpluier.

01. klaarleggen

Voor een verschoning heb je nodig en leg je klaar:

 • 1 op maat ingestelde SmartAss luier inc. inleggers
 • 1 inlegvelletje
 • toiletpapier voor het grove werk / vochtig billendoekje om netjes af te werken
02. Inlegvel

In de SmartAss luier leg je een handig SmartAss biologisch afbreekbaar inlegvel. Dit inlegvel vangt de ontlasting op. Vaste ontlasting kan je eventueel in het toilet uitschudden, net als je bij een wegwerp pamper zou doen. Dit biologisch afbreekbaar inlegvelletje mag dan bij het afval.  Dankzij dit inlegvel gaat de ontlasting dus niet mee in de wasmachine.

Bij het verschonen van de SmartAss luier, gooi je alleen het inlegvelletje met eventuele stoelgang weg. De vuile luier kan in de wasmand met wasnet.

Tip! Inlegvellen zijn nog NIET nodig zolang je kindje enkel borstvoeding krijgt. De ontlasting is dan nl. zodanig dun dat deze in de wasmachine wegspoelt.

03. Sluiten

De SmartAss luier sluit je makkelijk met drukkopjes aan de voorzijde. De luier moet goed aangesloten zitten, maar nergens te strak. Je moet gemakkelijk met 2 vingers overal tussen kunnen komen. Zo voorkom je striemen en lekkage.  

04. Check & Klaar!

Wanneer je de luier verkleind hebt door middel van de drukknoopjes aan de voorzijde, dien je even de plooi goed naar boven te drukken. Dit kun je doen door met je duim of wijsvinger in de plooi te gaan en de vouw naar boven te brengen. Zo heb je een extra lek barrière aan de bovenzijde van de luier en heb je de minste kans op lekkage. 

Voel met je vinger nog even langs alle elastieken, om te controleren of de luier nergens te strak zit en om te checken of de absorberende delen overal goed in de luier zitten. Als er een inlegger uit het broekje steekt, gaat de luier namelijk lekken. 

Zit de luier niet te strak en mooi symmetrisch? Dan ben je good-to-go! 

Shop Wasbare luiers

SmartAss wasbare luiers 2.0 | Hoe wassen?

kaka in de wasmachine? Neen! Wat met kaka? (deel 2)

Hoe was je wasbare luiers?

Wanneer je een goede wasroutine voor wasbare luiers hebt, zullen je luiers altijd schoon worden en is het in enkele minuten gebeurd.

01. Wassen voor gebruik
 

Voor het eerste gebruik moeten de SmartAss luiers en de bijgeleverde inleggers worden voorgewassen om loszittende vezels en productieresten te verwijderen. Het wassen zorgt ervoor dat de absorberende vezels in de stof los komen zodat ze beter gaan absorberen. Een ongewassen luier zal maar heel weinig vocht opnemen wat kan leiden tot lekkage. Het maximale absorptievermogen wordt pas na meedere wasbeurten bereikt. Na 3 keer wassen is 80% van het absorptieniveau wel al bereikt. Ons advies is daarom om alle nieuwe luiers minimaal 3 keer voor te wassen. Ze kunnen meegewassen worden met elk wasje tot 40 graden en tussentijds drogen is niet nodig (mag wel). Vanaf 7 a 8 keer wassen is een luier op volle absorptie, lekt je luier dus in het begin nog, dan kun je er voor kiezen hem nog enkele keren te wassen voor je hem weer in gebruik neemt. 

02. Hoe vuile luiers bewaren

Het gebruikte biologisch afbreekbare inlegvel werp je gewoon in de vuilbak. Je kan vaste stoelgang eventueel eerst wegspoelen in het toilet. De vuile luiers bewaar je zonder naspoelen in de wasmand of in een wetbag. Een wasnet in de wasmand is hierbij heel handig want dan haal je een vol wasnet er in één keer uit om zo in zijn geheel in de wasmachine te steken. Bewaar de luiers maximaal 3 dagen vooraleer ze te wassen.

03. Hoe wassen?

Na maximum 2 tot 3 dagen, haal je het wasnet met de vuile luiers uit de wasmand en steek je het wasnet in zijn geheel in de wasmachine. Je hoeft de inleggers er niet uit te halen: alles komt vanzelf los in de wasmachine. Geen vieze handen, easy-peasy!

Voor het wassen:

 1. Gebruik een kort voorspoelprogramma op 30 graden met een halve schep waspoeder* om het grove vuil uit de luiers te spoelen. Denk eraan dat je een wasprogramma, of een voorprogramma draait dat ook het vuile water afpompt. Het afpompen is belangrijk omdat je anders wast met bevuild water. 
 2. Draai vervolgens een volledig wasprogramma op een temperatuur van 40 graden met een volle schep waspoeder*. Inleggers en nachtluier kunnen op 60 graden, maar 40 volstaat normaal. Gebruik bij voorkeur een wasmiddel in poedervorm voor gekleurde was, dit bevat geen bleekmiddelen. 

Tips

 • *Voor exacte hoeveelheid waspoeder: doseer je het wasmiddel naar de grootte van je wasmachine (in kilo’s), normaal bevuilde was en hardheid van je water. Tip is om dit 1 keer goed af te meten en een streep op je maatschep te zetten, zo heb je altijd de juiste dosis voor je wasbare luiers. 
 • Gebruik geen wasverzachter, hierdoor komt er een laagje op de luiers waardoor ze minder gaan absorberen met de tijd. Gebruik ook geen azijn, kalkverwijderaar, waterverzachter of vlekverwijderaars. Dit kan je luiers beschadigen en is nadelig voor de absorptie en het waterdichte vermogen. 
 • Was niet op een eco programma, dit verbruikt minder water en water is juist hetgeen wat je nodig bent om je wasbare luiers goed schoon te krijgen. Maak je geen zorgen, je verbruikt hierbij nog steeds veel minder water dan je zou doen voor 1 wegwerp pamper (voor meer info hierover, zie de cost saving calculator).
04. Hoe drogen?

Het drogen van je luiers doe je bij voorkeur aan de lucht, liggend over 2 lijntjes van je wasrek. Wanneer je ze ophangt kunnen de elastieken uitrekken. SmartAss luiers doe je beter niet in de droger want hierdoor gaat het waterafstotende laagje sneller slijten. De inleggers of nachtluiers mogen eventueel wel in de droger op lage stand.

 

SmartAss wasbare luiers 2.0 | Wat heb je nodig?

 

Wat heb je nodig

Hoeveel wasbare luiers heb je nodig? Met een set van 24 wasbare luiers heb je voldoende voorraad tijdens het wassen en drogen om er voltijds mee aan de slag te kunnen.

Wil je graag een luierpakket samenstellen op jouw maat? Dit kan heel eenvoudig en snel via onze luierkiezer simulator tool:

Luierkiezer

Herbruikbare luiers voor- en nadelen

Er zijn vele redenen om te kiezen voor herbruikbare luiers! Zijn er ook eigenlijk ook nadelen?

Deel op facebook

Cost & Planet Saving Calculator

Wil je exact weten hoeveel je je portemonnee of de planeet zult besparen? Overweeg je voltijds/deeltijds wasbare luiers? Wil je graag de voor- en nadelen in jouw specifieke situatie exact kunnen afwegen? 

Met onze savings calculator reken je het snel zelf uit op nog geen 1-2-3 … 

Reken uit!

wasbare luiers hoe werkt het

Design inspired by nature